打印 上一主題 下一主題
收起左側

香港教育是否失敗??

我想講香港的教育制度已經差,再改....仲會再差
按照而家既情況,將會可能出現局面...
1.會改落去,間接令到香港既學生水平再降幾級
學生無心機讀書,令到香港衰落..........
2.重新改革整個教育制度
---------------唔好理而條線-----------
香港的教育制度失敗的地方不只是方法問題,
而且影響到好多年青人無心機去讀書,會教真
係咁重要?中,英,數,我可以理解,但係其他科我
唔明對我地日後出黎有咩作用(真心話)
我覺得如果可以選修科既話不如中一就開始
選,中四比多次機會再轉,我覺得唔會咁浪費青

---------------唔好理而條線啦你---------------------
對於三三四學制..........個人認為又係一個衰的
開始,無左會考.....好多人都可以混下混下咁上
大學,多人讀到就叫好?唔再理質素?我認為這個
制度第一步已經行錯............
回復

原帖由 Riku 於 2006-12-16 23:48 發表

不如唔好中四再轉仲好...冇左幾年既野....

但係某些認識自己能力唔夠深既人好易選錯科,就算係而家都好多人係咁,明明佢既成績係偏向文/商都係要讀理
回復

原帖由 甩庫豪 於 2006-12-17 10:40 發表

個個都淨係識理科,大個第時做工程c,醫生,科學家...
仲有就係母語教學...
自從實施左母語教學,學生的英語水平差左好多
有d原本英中資助學校,但要實施母語教學先資助...
好多就英文學校被迫轉做母語教學...

母語教學失敗在令到學生學英文既動力,興趣都漸漸消失,好多年青人都無心機再讀英文,情況會再惡化落去.......
回復

原帖由 呀怒 於 2006-12-17 21:17 發表
讀IVE..
始終想繼續讀書..
又知升唔到中六..
理科多路過文科o既..

講真,讀唔到,乜科都假,讀文科唔掂?真好笑,文科都大把出路,差在你讀唔讀到,商科其實而家係最有前途既一科,因為中國內地都幾缺人才,內地而家都發展緊,好多城市同香港都差唔多,差在生活文化同語言
回復

原帖由 12102 於 2006-12-17 23:06 發表

細細個訓練就養成良好習慣,當然,身教都好重要

家陣好多小朋友都生活係溫室家庭,無受過苦,係唔會發奮的................
回復

原帖由 ☆櫻戀雪~ 於 2006-12-18 18:06 發表
我覺得講操口唔算太勁囉....係大陸d6,7years old個d小朋友下下都x你xx,比hk勁得多...

某次係大陸比個四,五既細路爆粗罵我......內容令我o哂嘴...............

原帖由 小方方 於 2006-12-18 16:49 發表
個人認為那些所謂的'教育'不可算是真正的教育!
人人讀書只係為左張紙!學位!因為香港就係咁
你想做份叻既工,就要有學位啦
但實際上教你既野好多都係無謂/無用
例如果d歷史、地理,唔係份份工都要做架
唔通真 ...

某某局的講法:小朋友都未成熟,佢唔會知道自己既路點行...........

我既諗法係:你又知佢地唔成熟?分分某方面知識仲高過你........:lol
路係自己行既,試過先知道結果,你而家限制佢既路,咁佢大過後都會
限制返後代,咁落去永遠都唔會有新既路出現............

學既野無謂係好多人都知既野,無奈我地只能夠接受"大人既決定",但係
我深信將來一定有人可以改變...........

回復

原帖由 [H]ckfkc 於 2006-12-18 19:33 發表

如果政府話學唔學都隨便你, 你想唔讀書即管唔好讀
到時大把學校要殺

而家d人好多都無心向學, 又無一技之長, 成為社會既負累之餘仲要攤大手板拎綜援
迫佢地學野等佢地無藉口懶唔係一件壞事

我想你有點誤會了......我的原意並不是指唔讀書係一件好事,只係討論緊個教育制度令到人無心向學,個政策不停改就不停衰落去,我自問係果堆不上不下的中流學生,但係都係無乜原動力去讀,可能懶係其中一個原因,但個政策唔好,你有心機讀嗎?人人都係到挨緊,好多老師都覺得香港個教育政策衰的,但係乜乜局有無理到?我諗你係果堆自欺欺人的學生.........

原帖由 呀怒 於 2006-12-18 19:41 發表

小朋友係唔成熟..好合邏輯..
局長年紀大..返老還童..
走去打機..一心二用..
成熟表現=]

成熟不一定睇歲數的,
係由行為,思想決定的,
一個小學生仲可能成熟
過一個大學生(心智上),
幼稚與否,睇人的行為就知.........

回復